Goedkope schilderijen

Goedkope schilderijen die je ook nog mooi vindt, vind je niet zomaar. En dat schilderijen duur (kunnen) zijn weet iedereen.

Bent u op zoek naar schilderijen?
Kijk dan eens in mijn collectie moderne schilderijen.

Maar waar komen die prijzen nu eigenlijk vandaan?

Schilderijen zijn er in vele soorten en maten, wat de prijs voor een deel bepaald (zie onder). Het is logisch dat een schilderij van 50 x 50 cm een stuk goedkoper is dan een schilderij van 2 x 2 meter.

Wat nog bepalender is voor de prijs, is het jaartal waar een schilderij in is gemaakt. De werken van Rembrandt van Rijn zijn én oud, én gemaakt door een overleden schilder, én zijn natuurlijk van ongekende kwaliteit en schoonheid.

Deze karakteristieken maken de schilderijen dermate uniek en zeldzaam, dat er vele miljoenen voor zijn werk bepaald wordt. Ik denk dat het veilig is aan te nemen dat voor u als lezer deze schilderijen niet onder de noemer “goedkope schilderijen” vallen.
Het CJP heeft over het opstellen van dergelijke prijsindicaties een leuk blog bericht geschreven.

Naamsbekendheid

Peter Paul Rubens maakte geen goedkope schilderijen
Peter Paul Rubens maakte geen goedkope schilderijen

Had mijn naam geëindigd met een “s” (Rubens) dan was het wellicht makkelijker geweest om een schilderij te verkopen. Onzin natuurlijk (of niet?), want je moet eerst naam maken met mooie schilderijen, voordat mensen ook jouw “minder mooie” kunst mooi vinden omdat jij het hebt ondertekend.

Aan de andere kant is het in deze tijd makkelijker om jouw werk te promoten als je al een naam in een ander vakgebied hebt. Denk bijvoorbeeld aan een zanger(es) die ineens in een film schittert. Of om het in de kunst hoek te houden, een (oud) DJ die ook schildert, zoals Ruud de Wild.

Er is ongetwijfeld meer aandacht wanneer je start, maar als men jouw werk niet mooi vindt verkoop je natuurlijk niets.

Hoe wordt de prijs bepaald van een schilderij van “onbekende” schilders?

Voor de grootmeesters en schilders die al een naam hebben gemaakt is het relatief eenvoudig een prijs op te stellen. Er zijn namelijk maar twee opties: veel, of absurd veel 🙂

Voor de onbekende schilders is dat anders. Bij hen wordt de prijs van een schilderij bepaald door een aantal aspecten, die het lastig maken om echt heel goedkope schilderijen te produceren:

  1. Het formaat en kwaliteit van het doek
  2. De kwaliteit van de gebruikte materialen
  3. De tijd die het heeft gekost het werk te maken
  4. De emotionele waarde

 Het formaat en kwaliteit van het doek

Ik denk dat iedereen in kan schatten dat een groot schilderij meer kost dan een klein schilderij (van dezelfde schilder). Er zijn natuurlijk uitzonderingen, bijvoorbeeld wanneer het kleine werk enorm gedetailleerd is (en dus veel tijd heeft gekost om te maken).

Maar hoeveel kost een leeg doek?

Schildersdoeken

De kosten van een doek (een leeg schilderij) hangen uiteraard af van de kwaliteit en het formaat van het doek, maar voor een doek van 100 x 100 cm betaal je al snel 35 – 40 euro. En dan heb je een wit vel! Dan komen de gebruikte verf (zie onder), arbeidsuren en nabewerking (vernis) er nog bij. Heel goedkope schilderijen zijn hierdoor dus lastig te vinden.

Voor de startende kunstenaar is het dus een hele dure hobby als je niet of weinig verkoopt! Er van rondkomen is voor bijna elke startende kunstschilder onmogelijk.

De kwaliteit van de gebruikte materialen

Het is eveneens voor iedereen logisch dat de kwaliteit van de gebruikte materialen invloed hebben op de prijs.

Je zou als kunstschilder er voor kunnen kiezen om al je materialen bij de Xenos te kopen bijvoorbeeld, maar als u dit zou weten durf ik er gif op in te nemen dat u deze kunstschilder niet serieus zou nemen. En terecht, want de kwaliteit van gebruikte verf is van belang om de kleur lang te behouden. Verf van mindere kwaliteit behoudt veel minder lang kleur dan die van betere kwaliteit.

Hoeveel kost verf?
Pigmenten voor kleurrijke schilderijen

Afhankelijk van de kwaliteit betaal je voor een flesje verf tussen de 15 eur en 40 eur (en voor de topmerken kan dit oplopen tot meer dan 100 euro per fles). Deze prijs is afhankelijk van de gebruikte pigmenten.

Je betaald dus voor verf van fabrikant A voor een flesje verf van 250 mL dus 15 euro als je kleur 1 besteld en 40 euro als je kleur 2 besteld, afhankelijk van de gebruikte pigmenten.

En dan heb je dus 1 kleur. U kunt zich voorstellen dat een kunstschilder een groot aantal kleuren moet bezitten en dit loopt dus enorm in de kosten (het gaat namelijk ook snel weer op). Goedkope schilderijen maken is dus een kunst op zich!

De tijd die het heeft gekost het werk te maken

Als ik een schilderij maak dat ik “rode stip” noem en vervolgens een rode stip in een blauw veld zet, ben ik daar in een paar minuten mee klaar. Tenzij ik een grote naam had, of in een tijd geboren was waarbij een dergelijk schilderij omschreven kan worden als vernieuwend, zal er weinig aandacht voor een dergelijk schilderij zijn.

Er wordt dus tijd gestoken in het maken van schilderijen. Soms ontzettend veel, soms minder, maar altijd een substantiële hoeveelheid. Logischerwijs hangt hier de prijs sterk van af.

De emotionele waarde

Als kunstschilder kun je om verschillende redenen emotionele waarde hebben voor een schilderij.

Het is bijvoorbeeld een beeld van iets of iemand dat je aan het hart gaat en het is je gelukt dit te vangen met jouw kwast. Of je bent enorm tevreden over het beeld of kleurenpalet.

Vooral als je het schilderij voor jezelf (relatief objectief) als zijnde “erg mooi” inschaalt, kan dat de prijs tot zekere hoogte beïnvloeden. Dit is natuurlijk subjectief en kan nooit de prijs verveelvoudigen.

Conclusie over goedkope schilderijen

Er zijn vele bekende grootmeesters wiens schilderijen worden verkocht tegen prijzen die voor ons stervelingen onbereikbaar zijn.

Wanneer u op zoek bent naar mooie maar goedkope schilderijen, maakt u het meeste kans bij nog onbekende kunstschilders. Het kan wel een zoektocht zijn om goedkope schilderijen te vinden, maar is de moeite waard! Zij hebben niet de luxe om een grote prijs op hun werk te plakken. Door naar de website van de schilder te gaan en een mailtje te sturen kunt u veelal een prijs krijgen van de werken (mogelijk is er nog wat onderhandelingsruimte).

Aan de andere kant bestaan er ook geen handgemaakte werken tegen bodemprijzen, gewoonweg omdat de kosten voor de “grondstoffen” van een schilderij en de kosten die gemoeid gaan met het maken van een schilderij enorm op kunnen lopen.
Tevens proberen veel startende kunstenaars een bedrijf op te zetten voor hun schilderijen en daar komen nog meer kosten bij kijken, zoals bijvoorbeeld het maken van visitekaartjes en een website. Al met al is er een flink budget mee gemoeid.

Aan de andere kant krijgt u als koper een uniek schilderij, waar u graag naar kijkt en jaren lang plezier van zult hebben!

Bent u op zoek naar schilderijen?
Bekijk mijn collectie in mijn schilderijenshop.

 

Plaats een reactie