Als je zelf schildert en redelijk productief bent, kan het zomaar zijn dat de kamers van je woning vol raken met schilderijen. Dus je wilt graag jouw schilderijen opbergen, want ze staan toch wel in de weg (ook al zijn ze zo mooi). Maar zomaar op zolder leggen is geen optie, want ze mogen niet beschadigen (mogelijk wil je ze nog een keer ophangen of zelfs verkopen).
Er zijn professionele oplossingen, zoals een schilderijenrek, maar dat is voor de meeste kunstenaars niet te betalen. Dat geldt ook voor mij en ik kon niet zo 1-2-3 een goedkope oplossing vinden online.
Wel vind je oplossingen zoals het gebruiken van een wasrekje, maar voor grotere schilderijen is dit geen optie. Ook kun je schilderijen opbergen door ze in bubbeltjes plastic wikkelen, maar dit kan aan het schilderij plakken en het zodoende beschadigen.
Zelf heb ik het volgende DIY “systeem” gemaakt om schilderijen te bewaren.
Schilderijen opbergen: Het eindresultaat.
Eerst het eindresultaat:
Hieronder staan de stappen om dit ook te maken.
Kosten:
Dit zijn de kosten voor 2 “rekken”. Ik had te weinig “buis rond” (zie bonnetje) gekocht, dus er komt nog EUR 21,16 bij, plus de kosten voor de viltjes (+/- 5 euro). Daarnaast had ik de bodemplaten ook al (uit een oude Ikea kast). Geen idee wat een dergelijke bodemplaat in de bouwmarkt kost, maar met 5 à 10 euro per stuk kom je een heel eind. Totaal dus zo’n 60 euro per rek.
Schilderijen opslaan: Benodigdheden
Dit is wat je nodig hebt (ik heb alles bij Karwei gehaald):
- Een geschaafde balk 44 x 94 mm
- Montage kit
- Speed boor 17 mm (zie je op de foto’s)
- 4x aluminuim buis 16 mm x 2 mm, 1 meter
- 18x ronde stok 12mm, 1meter
- 9x lange schroeven
- Vilt (dat je onder stoelen doet)
- Boormachine / sterke schroeftol
- Schuurpapier / schuurmachine
- Houtzaag
- IJzerzaag (beugel)
Stap 1: De bodemplaat
Ik had nog een oude plank van een Ikea kast liggen die ik gebruik als bodemplaat.
Start met het zagen van de geschaafde balk. Zaag de balken exact even lang als de breedte van bodemplaat en verdeel ze evenredig: Uiterst links, uiterst rechts en in het midden.
Als je een hele sterke, of smalle bodemplaat hebt is de middelste balk wellicht niet nodig, gezien je schilderijen niet extreem zwaar zijn. Ik heb voor de zekerheid een middenbalk gebruikt.
Schroef de balken met 3 flinke schroeven vast onder de bodemplaat. Boor de gaten eerst voor met een hout boortje dat net iets kleiner is dan de schroef. Zo voorkom je dat het hout barst.
Zorg dat de schroeven zo ver mogelijk zijn verzonken in het hout. Je kunt hier voor zorgen door met een boor ten grootte van de schroefkop een klein stukje voor te boren. Zo verzinkt de schroefkop in het hout.
In onderstaand Youtube filmpje zie je wat ik bedoel. Ze gebruiken hier een speciaal boortje, maar het kan ook met een normale boor:
De bodeplaat is nu klaar. Je kunt er eventueel wieltje onder schroeven, of een viltje dat je ook onder stoelen doet, om zodoende de vloer te beschermen tegen krassen en het schilderijen opberg systeem makkelijk te kunnen verplaatsen.
Stap 2: De steunen zagen
Nu moeten de steunen die de stokken gaan dragen geïnstalleerd worden. Je kunt ook een PVC buis gebruiken (ipv de stokken), maar dan heb je een dikkere (alluminium) steun nodig, omdat PVC pijpen dikker zijn en niet sterk genoeg om een schilderij zonder alluminium steun te dragen.
Beide zijn perfect rond, “zacht”, en niet plakkerig, en beschadigen het schilderij daardoor niet.
Zaag de aluminium pijp in stukken van 20 cm met een ijzerzaag. Je kunt de pijp in een bankschroef draaien. Wees voorzichtig, want ze mogen niet indeuken, gezien de stokken er precies in passen.
Een beter alternatief is een balkje met 4 schroeven (zie foto). Zo heb je veel meer grip en ondersteuning op de buis.
Vervolgens is het van belang goed gezelschap te hebben. Essentieel om even je arm te ontlasten, want de steuntjes zagen is niet persé een leuke klus (alhoewel het wel redelijk snel gaat). Maak een aaibeweging van voor naar achteren, om zodoende je onderarm weer te doorbloeden 🙂
Je hebt nu de steunen klaar, waarin precies de ronde houten stokken passen, zoals op de foto hieronder te zien is.
Stap 3: Gaten boren voor de steunen
Teken op de bodemplaat uit waar de steunen moeten komen. Ik heb 5 cm aangehouden als schilderijdikte (en een beetje gevarieerd).
Gebruik je vaak dikke schilderijen, houd hier dan rekening mee als de afstand bepaald.
Ik heb elke 7 cm een gat geboord, omdat het gat zelf ook bijna 2 cm is. Gezien je redelijk diepe gaten moet boren, heb je een boor nodig of een sterke schroeftol. Mijn schroeftol was iets te zwak, waardoor de boor kan vastlopen, en heb vervolgens mijn boor gebruikt.
Edit: Om het boren te vereenvoudigen kun je een balkje als mal gebruiken. Boor in een balk op de juiste afstand de gaten, plaats deze op de bodem en boor door de gaten in de balk een gat in de bodemplaat. Zo zijn beide kanten evenredig verdeeld.
Boor over de gehele breedte gaten in de bodemplaat met behulp van de speedboor. Boor de gaten in een lichte hoek, zodat de schilderijen kunnen leunen tegen de paaltjes die later geinstalleerd worden. Probeer deze hoek gelijk te houden voor elk gat (een beetje variatie is niet erg, tenzij je een perfect rek wilt).
Boor de gaten eveneens even diep: Plak een stukje tape op de boor om te zien hoe diep je moet boren. Bepaal de te boren diepte door de boor naast de bodemplaat + balk te houden. Je mag er zéker niet helemaal doorheen boren, ik heb ongeveer 8 cm geboord.
Zorg dat de afstand tussen de gaten aan beide zijden van de bodemplaat gelijk zijn, anders passen je schilderijen straks niet, of staan erg scheef!
Blaas/klop de geboorde gaten goed leeg en schuur de bodemplaat rond de gaten, zodat er geen scherpe randen achterblijven die de schilderijen kunnen beschadigen.
Stap 4: De steunen voor de schilderijen oplag installeren
Bepaal voor elke gezaagde steun de meest scherpe kant (zorg dat je jezelf niet snijdt!) en doe aan die zijde wat montagekit (zie afbeelding). Door de minst scherpe zijde boven te doen scheelt het dadelijk in het schuur/veilwerk.
Druk de zijde met montagekit nu in het gat en verwijder direct de kit die eventueel op de bodemplaat achterblijft.
Om de hoek van steuntjes eventueel iets aan te passen bij het lijmen, kun je er een schroefje achter drukken (zie foto). Druk het schroefje niet te vast, anders krijg je het er later mogelijk lastiger uit.
Plaats alle de steunen op deze wijze en laat het geheel een nacht goed drogen.
De volgende dag kun je de bovenzijde van de steunen voorzichtig schuren/veilen om scherpe rander te verwijderen. Let op: Het kan heel scherp zijn!
Om te voorkomen dat de schilderijen beschadigd raken door eventueel scherpe randjes die overblijven, kun je duck tape (of een vergelijkbare sterke tape) om de bovenzijde van de steuntjes wikkelen.
Dit is het moment om het geheel eventueel te verven of spuiten. Ik plaats zelf mijn schilderijen opberg systeem op zolder, dus ik laat het zoals het nu is.
Om de schilderijen op een zachte bodem te laten rusten, plaats je vilt (wat je ook onder meubelen kunt plaatsen) op de bodemplaat.
Als de schroeven niet helemaal verzonken zijn, zorg er dan voor dat je in ieder geval op die schroeven een filtje plakt, gezien de schroefkop het schilderij weer kan beschadigen.
Stap 5: De houten stokken plaaten
Jouw schilderijen opbergen kan nu bijna! De laaste stap is het plaatsen van de ronde houten stokken in de aluminium steuntjes. Bij de meeste gaat dit soepel, bij sommige heb je daar een hamer voor nodig.
De stokken zijn niet allemaal even recht, waardoor sommige het schilderij “klemmen”. Gezien dit zo weinig druk geeft maak ik me er niet druk om. Je kunt dit oplossen door in een balkje gaten te boren met de diameter van de stokken. Boor de gaten met dezelfde afstand als in de bodemplaaten en boor niet helemaal door het balkje heen. Zo kun je het balkje gebruiken als een soort dop die je op de bovenkant van de stokken drukt. Zo forceer je een gelijke afstand tussen de stokken aan zowel de onder als bovenkant.
Stap 6: Jouw schilderijen opbergen!
Klaar! Nu kun je jouw moderne schilderen opbergen, zodat ze netjes op een droge & donkere plek kunnen staan. Beschermd tegen schade en door er een doek overheen te hangen ook tegen stof en UV straling!
Super, maar wat een werk. Ik heb hier een oude kinderbox liggen. Ga Uw idee inpikken en het hiermee proberen.
De spijlen zou je eenvoudig kunnen gebruiken als rek. Dat klinkt als een zeer goede oplossing!
wat een fijne uitleg! Ik ga het zeker zelf ook maken.
Wat een uitkomst! Ik lag al te denken hoe ik dit voor mijn dochter ga maken, nu de schilderijencollectie behoorlijk begint uit te breiden.
Ik ga er dit weekend mee aan de slag en het wordt vast een succes,
Bedankt!